تست شخصیت شناسی MBTI

تست شخصیت شناسی MBTI

آنچه خواهید خواند

4
(4)

یکی از شناخته شده ترین ابزار های تیپ شناسی در جهان تست شخصیت شناسی MBTI است. نزدیک به ۸۰ درصد از  کمپانی‌های Fortune 100 به منظور افزایش بهره‌وری سازمان‌شان از MBTI استفاده می‌کنند. احتمالا بسیاری از شما هم این نامِ آشنا را شنیده اید. شاید به پیشنهاد یکی از دوستانتان با آن آشنا شده اید و یا هنگام شرکت در مصاحبه استخدامی پرسشنامه تیپ شناسی MBTI  را تکمیل کرده باشید. اما اگر تاکنون با آن آشنایی نداشته اید اصلا نگران نباشید! ما به صورت دقیق و با استفاده از بهترین منابع معتبر آن را برای شما شرح خواهیم داد.

مروری اجمالی بر تست شخصیت شناسی MBTI

MBTI مخفف Myers–Briggs Type Indicator است که در فارسی به شاخص تیپ نمای مایرز-بریگز ترجمه شده است. دقت کنید که آنرا شاخص شخصیت شناسی خطاب نکنید. اکثر افراد با شنیدن MBTI به یاد  یک تست شخصیت شناسی میوفتند. جدا از آنکه کلمه تست در مورد MBTI صحیح نیست، دیدن MBTI به عنوان تستی که در نهایت یک گزارش در مورد شما میدهد چندان مطلوب نیست. در عوض ما اصرار داریم که مفاهیم مربوط با MBTI را یاد بگیریم و آنها را در جای مناسب استفاده کنیم.

MBTI یک ابزار Self-Report یا خود-گزارشی است. یعنی نتیجه آن بر اساس پاسخ های شما به سوالات پرسشنامه MBTI مشخص میشود. زمانی که شما پرسشنامه MBTI را تکمیل میکنید یک کد چهار حرفی (که همان تیپ شخصیتی شماست) را به عنوان نتیجه دریافت میکنید. مثلا:  ENTJ

هر کدام از حروف این کد چهار حرفی نشان دهنده یک ترجیح شخصیتی است. MBTI  هشت ترجیح شخصیتی را معرفی میکند (برای مثال درونگرایی، برونگرایی، حس، شهود و …) که از ترکیب آنها 16 تیپ شخصیتی حاصل میشود.

ترجیحات 8 گانه MBTI به صورت دوتایی متمایز میشوند که به آنها دایکوتومی یا دوقطبی گفته میشود. بنابراین 4 دو قطبی داریم:

  • دوقطبی کسب انرژی که شامل ترجیحات درونگرایی (I) و برونگرایی (E) است
  • دوقطبی کسب اطلاعات که شامل ترجیحات حس (S) و شهود (N) است.
  • دوقطبی تصمیم گیری که شامل ترجیحات تفکر (T) و احساس (F) است.
  • دوقطبی سبک زندگی که شامل ترجیحات قضاوتی (J) یا ادراکی (P) است.

هر کدام از این ترجیحات را با یک حرف اختصاصی نمایش میدهیم که در جلوی آنها نشان داده شده است. پس بعد از این هرجا حرف I را دیدید به یاد درونگرایی بیوفتید و هر جا E دیدید به یاد برونگرایی و …

برای مثال به تیپ شخصیتی ENTJ توجه کنید. این تیپ از چهار حرف E، N، T،J تشکیل  شده است. پس ENTJ یعنی برونگرا، شهودی، تفکری و قضاوتی

همانطور که گفته شد از ترکیب این ترجیحات 16 تیپ شخصیتی حاصل میشود که ادامه ذکر میشود:

  • ENTJ (برونگرا، شهودی، تفکری، قضاوتی)
  • ESTJ (برونگرا، حسی، تفکری، قضاوتی)
  • INTJ (درونگرا، شهودی، تفکری، قضاوتی)
  • ISTJ (درونگرا، حسی، تفکری، قضاوتی)
  • ENFP (برونگرا، شهودی، احساسی، ادراکی)
  • ESFP (برونگرا، حسی، احساسی، ادراکی)
  • ISFP (درونگرا، حسی، احساسی، ادراکی)
  • INFP (درونگرا، شهودی، احساسی، ادراکی)
  • ENFJ (برونگرا، شهودی، احساسی، قضاوتی)
  • ESFJ (برونگرا، حسی، احساسی، قضاوتی)
  • ISFJ (درونگرا، حسی، احساسی، قضاوتی)
  • INFJ (درونگرا، شهودی، احساسی، قضاوتی)
  • ESTP (برونگرا، حسی، تفکری، ادراکی)
  • ENTP (برونگرا، شهودی، تفکری، ادراکی)
  • ISTP (درونگرا، حسی، تفکری، ادراکی)
  • INTP (درونگرا، شهودی، تفکری، ادارکی)

جمع بندی مطالب تا اینجا:

  • MBTI یک ابزار تیپ شناسی است که 16 تیپ شخصیتی را معرفی میکند.
  • هر تیپ شخصیتی با یک کد 4 حرفی مشخص میشود که هر کدام نشان دهنده یک ترجیح است.
  • در MBTI 4 دوقطبی، که هر قطب معرف یک ترجیح است معرفی میشود.
  • بهتر است به جای استفاده از پرسشنامه MBTI، از مفاهیم آن استفاده کنیم.

نقشه یادگیری MBTI

تاریخچه شکل گیری MBTI

در سال 1920 کارل یونگ کتاب تیپ های روان شناختی را منتشر میکند و سپس توجه مایرز و بریگز را به خود جلب میکند. آنها به کمک روان سنج ها این ابزار را توسعه میدهند و تا به امروز سه نسل از آن منتشر شده است. هر نسل MBTI دارای ویژگی های خاصی است.

پیش فرض های MBTI

یکی از دلایلی که سبب شده تا MBTI مورد سوتفاهم های فراوان قرار بگیرد عدم درک پیش فرض های آن است. برای مثال مفاهیم تیپ شخصیتی، ترجیح، پویایی تیپ اهمیت بسیار زیادی دارند. بدون داشتن درک صحیح از این مفاهیم نمیتوانیم MBTI را یاد بگیریم. از طرفی لازم است نسبت به انتقاداتی که به تیپ شناسی MBTI میشود آگاه بشیم و محدودیت های ابزارمان را درک کنیم.

شناخت ترجیحات MBTI

MBTI چهار دو قطبی را معرفی میکند و ما در مباحث آینده به صورت مفصل به آنها  خواهیم پرداخت. این چهار دوقطبی عبارت اند از :

  1. درونگرایی و برونگرایی
  2. حس و شهود
  3. تفکر و احساس
  4. قضاوتی و ادراکی

فست ها یا شکل های ترجیحات

اکثر افراد تصور میکنند که دو تیپ یکسان شباهت های زیادی دارند. اگرچه چنین انتظاری چندان نا به جا نیست. اما در بخش های پیشرفته MBTI خواهیم آموخت که محیط های متفاوت زندگی باعث ایجاد تفاوت هایی در تیپ های یکسان خواهد شد. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دو INTJ کاملا متفاوت دیده باشید.

پویایی و رشد تیپ شخصیتی

در این بخش به پویایی های درون تیپ شخصیتی و ارتباط عمیق آن با نظریه یونگ خواهیم پرداخت. خواهیم دید که از دید MBTI آدم ها به سادگی درونگرا یا برونگرا نیستند. همچنین متوجه خواهیم شد که افراد در طول زندگی تغییر خواهند کرد.

کارکرد-نگرش های یونگ

یونگ در کتاب تیپ های روان شناختی از هشت کارکرد-نگرش و یا هشت فرآیند ذهنی صحبت کرد و آنها را توصیف کرد. یادگیری این کارکرد-نگرش ها اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین جهت ما تمام آنها را با جزئیات بررسی خواهیم کرد. این کارکرد-نگرش ها عبارت اند از :

  1. حس درون ریزی شده
  2. حس برون ریزی شده
  3. شهود درون ریزی شده
  4. شهود برون ریزی شده
  5. تفکر درون ریزی شده
  6. تفکر برون ریزی شده
  7. احساس درون ریزی شده
  8. احساس برون ریزی شده

لوپ و گریپ در تیپ شخصیتی

هر یک از ما به شکل متفاوتی تحت استرس قرار میگیریم و به شیوه خاص خودمان نیز پاسخ میدهیم. برای مثال یک درونگرا تحت تاثیر استرس شدید ممکن است پرخاشگر شود و یک برونگرا به تنهایی خودش پناه ببرد.  گاهی پاسخ های ما تبدیل به عادت های رفتاری مخربی میشوند. در این بخش به بررسی این عادت های مخرب میپردازیم.

تمرین هایی جهت پرورش کارکرد – نگرش های یونگ

بعد از آنکه با تیپ های روان شناختی و کارکرد-نگرش های یونگ آشنا شوید، احتمالا  برای شما این سوال پیش خواهد آمد که چه فعالیت هایی باعث تقویت و پرورش بخش های مغلوب و کمتر توسعه یافته شخصیت شما خواهد شد. در این بخش تمرین هایی جهت توسعه آنها ارائه خواهیم داد.

شناخت مدل دیوید کیرسی و طبایع چهارگانه

دیوید کیرسی، روان شناس کالیفرنیایی از جمله افرادی است که در توسعه تیپ شناسی MBTI سهم زیادی داشت. او چهار طبع خردگرا، تجربه گرا، پشتیبان و ایده آل گرا را معرفی کرد. هر تیپ شخصیتی دارای یک طبع است که شناخت آن اطلاعا زیادی را در اختیار ما قرار خواهد داد.

بررسی سبک های تعامل لیندا برنز

لیندا برنز از دیگر افرادی است که مفاهیم جدیدی را به تیپ شناسی اضافه کرد. او بیشتر تحت تاثیر دیوید کیرسی است. سبک های تعامل مدلی از تفاوت های فردی را ارائه میدهد. اگر چه این مدل تیپ شناسی از مدل یونگ سرچشمه نمیگیرد اما باعث درک بهتر آنها میشود. سبک های تعامل به شیوه تعامل ما با دیگران میپردازد.

بررسی مدل هشت کارکرد-نگرش هشت آرکیتایپ جان بی بی

یکی از جذاب ترین مدل هایی که با استفاده از ایده های یونگ ارائه شده، مدل هشت آرکیتایپی جان بی بی، تحلیل گر یونگی است. جان بی بی با بررسی رویاهای خودش و بیمارانش این مدل را توسعه داد. او متوجه شد که هر هشت کارکرد-نگرش یونگ توسط یک آرکیتایپ حمل میشود. در بحث مربوطه این مدل را شرح خواهیم داد.

کمترین -----> بیشترین

میانگین امتیاز: 4 / 5. تعداد نظرات: 4

اولین نفری باشید که امتیاز میدهید 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *