کهن الگوی حاکم در ما این میل و توانایی را بیدار میکند که زمام امور را به دست بگیریم و جزو کهن الگوهایی است که پختگی در آن بسیار دشوار است چرا که پیدا کردن قلمرو شخصی ما در زندگی و موضع درست ما در روابطمان با دیگران شهامت و اقتدار بالایی میخواهد.
کارول پیرسون مینویسد: «امروز مسئله ما صرفا خلق خویشتن وحدت یافته نیست بلکه بیان این خویشتن در زندگی روزمرهمان هم هست.» اگر بخواهیم طبق مراحل سفر قهرمانی نظر بدهیم در واقع با گذر از کهن الگوی آفرینشگر قهرمان هر آن چیز را که برای کسب هویت و ساختن زندگی خود نیاز دارد را آموخته است اما سفر قهرمانی او هنوز به پایان نرسیده چرا که بخشی از رسالت او در این سفر این است که از آموختههایش در جهت منافع جمعی بهره ببرد.
قلمرو من کجاست؟
چهار مرحله آخر سفر قهرمانی (حاکم، فرزانه، جادوگر و دلقک) مراحل بازگشت از سفر خوانده میشوند. در واقع سفر بدون بازگشت یک سفر قهرمانی ناقص است. رسالتی که در طی مراحل قبلی کشف، آزمون و اجرا شده در بازگشت با دیگران به اشتراک گذاشته میشود. اولین مرحله بازگشت متعلق به کهن الگوی حاکم است.
همان طور که از نام این کهن الگو پیداست، حاکم بعد از گذراندن مراحل قبلی توانایی مدیریت کردن و رهبری بر دیگران را کسب کرده و آمادگی این را دارد تا علاوه بر خود برای دیگران نیز تصمیماتی بگیرد و مسئولیت هایی فراتر از مسئولیتهای شخصی داشته باشد.
همچنین دیدن چشمانداز های دور تر نسبت به چیزی که دیگران میبینند حاکم را از بقیه متمایز میکند. کهن الگوی حاکم در ما این میل و توانایی را بیدار میکند که زمام امور را به دست بگیریم و جزو کهن الگوهایی است که پختگی در آن بسیار دشوار است چرا که پیدا کردن قلمرو شخصی ما در زندگی و موضع درست ما در روابطمان با دیگران شهامت و اقتدار بالایی میخواهد.
بیداری کهن الگوی حاکم گاهی ما را با حقایق تلخی روبرو میکند. ممکن است برای مشخص کردن موضع شخصی خود در محیط کاری یا روابط خانوادگی چشم بر روی روابطی ببندیم که سالها عزیز بوده اند. همچنین کهن الگوی حاکم میتواند ما را بسیار شگفتزده کند مثلا برای نشان دادن جدیت و مصمم بودن خود وجهه ای از جسارت را نشان دهیم که تا آن زمان در وجود ما خاموش و غیرفعال بوده است. اما مهمترین چیز در رابطه با کهن الگوی حاکم این است که ما را در رسیدن به جایگاه درخورمان کمک میکند.
چون فقط در آن صورت است که میتوانیم مسئولیت خود را به درستی اجرا کنیم و به دیگران نیز مسئولیت های مناسبی بدهیم. حاکمها در پدید آوردن ساختار، سیاست و دستورالعمل هایی که در صرفه جویی وقت و آسان کردن کارها موثرند، مهارت دارند و اینگونه جایی که در آن حکمرانی میکنند با توجه به میزان پختگی این حاکم میتواند رشد یا سقوط کند.
فراخوان کهن الگوی حاکم
میل به رفتارهای سلطهجویانه، سختگیرانه، مستبدانه و استثمارکننده معمولا نشانه های این کهن الگو هستند و احتمالا اگر در شخصیت کسی بروز پیدا کند آن فرد تا حدودی خودکامگی نشان خواهد داد. پس شخصیتی که به دست انرژی کهن الگوی حاکم بلعیده شده، میل بسیار زیادی به کنترل کردن دیگران دارد و احتمالا با زورگویی و تحمیل نظرات و عقاید خود دیگران را آزار میدهد. حتی ممکن است نگاه ابزاری به دیگران داشته و با اعمال قدرت از آنها در جهت پیشبرد اهدافش استفاده کند.
این زورگویی میتواند اشکال گوناگونی به خود بگیرد. فرد ممکن است عقاید مذهبی، سیاسی یا حتی نقد هنری یا ادبی خود را به دیگران تحمیل کند و با صرف اعمال زور بخواهد آنها را در تیم خود داشته باشد یا پا را فراتر گذاشته و عملا برای زندگی دیگران تصمیم بگیرد. پس هرجایی که میل به تحمیل نظرات خود داریم انرژی این کهن الگو بسیار بالاست.
اما در مقابل کسی که کهنالگوی حاکم را به شکل فعال در شخصیت خود ندارد، در حفظ حریم عقاید و باورها و ارزشهای فردی خود بسیار ضعیف عمل میکند. این افراد معمولا حتی از زیربار مسئولیت های زندگی خود نیز در میروند چون اقتدار و ایستادگی لازم در برابر دیگران را ندارند و از طرفی جای درست خود را نیز پیدا نکرده اند؛ پس در جایگاهی که هستند ضعیف یا متوسط عمل میکنند و مسلما توان مدیریت در این راستا را نیز نخواهند داشت.
به گفته خانم کارل پیرسون:
« همانطور که جنگجو باید یاد بگیرد که در راه چیزهای واقعا با ارزش بجنگد (نه فقط برای برنده شدن) و حامی باید یاد بگیرد که فقط در راه چیزهای اساسی فداکاری کند (نه فقط برای خوب بودن)، حاکم هم باید یاد بگیرد که از قدرتش نه برای کسب شهرت و ثروت بلکه برای آفرینش قلمروی غنی برای همه استفاده کند.»
یک حاکم پخته برای حفاظت از قلمرو خود به قلمرو دیگران دست درازی نمیکند. کهن الگوی حاکم اگر به شکل رشد یافته بروز پیدا کند نه تنها از قهرمان شخصیت مستبدی نمیسازد بلکه اقتدار و درایت لازم برای دفاع از حقوق دیگران را نیز در او تقویت میکند. این سطح از کهن الگوی حاکم باعث میشود قهرمان افراد نزدیک به خود را گزینش کرده، کسانی را که با او هم مسیر نیستند از دایره نزدیکان خود حذف کرده و قدرت و موهبت های کسب کرده در طی سفر را با افرادی که در قلمرو خود نگه داشته به اشتراک بگذارد و به آنها هم در طی کردن سفر قهرمانی شان کمک کند.
کمترین -----> بیشترین
میانگین امتیاز: 4.6 / 5. تعداد نظرات: 12
اولین نفری باشید که امتیاز میدهید 🙂
0 پاسخ به “کهن الگوی حاکم”
نکات مفیدی داشت،ممنون