کتاب های یونگ

کتاب های یونگ

آنچه خواهید خواند

4.4
(11)

فهم عمیق و دقیق هر موضوعی نیازمند اینه که سیر مطالعاتی مشخص و کاربردی ای تو اون حوزه داشته باشیم.

بنابراین اگر شما نسبت به روانشناسی تحلیلی، یونگ، روانکاوی و خودشناسی کنجکاوی هایی دارید و دوست دارید در این زمینه قدم به قدم و اصولی پیشرفت کنید لازمه که مطالعه آثار مربوط به این حوزه رو در برنامه تون قرار بدید.

از طرفی برای درک چیستی یک موضوع بهتره که سیر تاریخی اون رو بلد باشیم و فرد یا افرادی که در اون موضوع صاحب نام هستند رو به خوبی بشناسیم.

روانشناسی تحلیلی و به شکل کلی تر روانشناسی تا همیشه به یک اسم گره خورده که کسی نیست جز زیگموند فروید اما فرد دومی هم هست که میشه گفت نه تنها هم رده فروید بلکه گاهی از فروید فراتر هم بوده، کارل گوستاو یونگه.

چیزی که پروفسور یونگ رو از خیلی از روانشناس ها متمایز میکنه اینه که ایشون علاوه بر روانشناسی و روانپزشکی، درمورد ادیان، فرهنگ های بومی، آیین های سنتی، انسان شناسی، فلسفه و حتی مسائل مربوط به ماوراءالطبیعه هم  مطالعات فراوان و سفرهای بسیار داشتن و خوشبختانه بسیاری از این مطالعات و پژوهش ها به شکل مکتوب درومدن و در دسترس قرار گرفتن.

به همین خاطر کتاب های زیادی وجود دارن که یا درباره نظریات و پژوهش های یونگ هستن و یا بر مبنای این نظریات هستن و ارجاعی به اونها دارن.

این کتاب ها به چند دسته کلی تقسیم میشن:

  • تالیف های خود یونگ که در اونها به شرح و توضیح تئوری های خودش یا دیگران پرداخته.
  • گردآوری هایی که بقیه آدم ها از مصاحبه ها، خاطرات یا سمینارهای یونگ  انجام دادن.
  • تالیفات یونگ شناسان برجسته که درباره بخشی از نظریه یونگ هستن.

کتاب ضمیر پنهان:

عنوان انگلیسی کتاب :

The undiscovered self,present and future

 

این کتاب تو قسمت چهارم از جلد دهم مجموع آثار یونگ چاپ شده و دوتا ترجمه فارسی ازش موجوده. عنوان «خودناشناخته» از نشر جامی که توسط آقای مهدی قائنی ترجمه شده و عنوان «ضمیرپنهان؛, نفس نامکشوف» از نشر قطره که دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور کار ترجمه ش رو انجام دادن و به دلیل روان تر و منسجم تر بودنش ما هم همین ترجمه رو پیشنهاد میدیم.

این کتاب درباره چیه؟

کتاب هفت فصل داره که تو هرکدوم از اونها به جنبه ای از زندگی اجتماعی مخصوصا در عصر مدرن اشاره میکنه که برای فردیت آدم ها دردسرساز شدن، یا به هردلیلی من بودن انسان رو کمرنگ و بی اززش نشون میدن.

 

کتاب از این حرف میزنه که چطور حکومت ها و سازمان های نظامی با اعمال و ترفندهای مختلف میتونن  خواسته ای  رو به انسان ها القا کنن که با نیاز درونی و فردیشون تفاوت زیادی داره یا حتی گاهی باهاش مغایرن و چه اتفاقی میفته که یک انسان با تمام ویژگی های شخصیتی و شرایط منحصربفرد روانی، تقلیل پیدا میکنه به یه عدد در جدول آماری یه جامعه.

البته کتاب به غیر از حکومت ها از عواملی مثل دین، فلسفه و روانشناسی و ایدئولوژی هایی هم نام میبره و میگه تمام اینها این امکان رو دارن که انسان رو اسیر یه توده کنن و ازش یه موجود وابسته بسازن که هویتش تنها با بودن در اون توده معنا داره.

و درنهایت یونگ این رو شرح میده که چرا این اتفاق خطرناکه و چرا نیازه که ما از نو به شناخت خودمون رو بیاریم و در هیاهویی که دنیای امروز برامون ساخته، از درونمون غافل نشیم.

این کتاب رو به چه کسانی پیشنهاد میدیم؟

این کتاب از معدود آثار یونگه که مطالب تقرببا مستقلی از بقیه کتاباش داره و میشه  به عنوان اولین کتاب از یونگ به سراغش رفت ولی  اگه مطالعه حداقلی در زمینه روانشناسی و جامعه شناسی نداشته باشید، ممکنه یکم براتون سنگین و نامفهوم باشه‌.

کتاب روح و زندگی:

این کتاب مثل بسیاری از آثار ترجمه شده از یونگ، شامل صحبت های یونگ در سخنرانی ها و سمینارهاست.

به همین تیترها و فصل های مختلف اون پیوستگی محسوسی ندارن و میشه کتاب رو از هرکجا که مایل بودین شروع به خوندن کنید. اما باوجود پراکندگی مطالب، کتاب حول محور چیستی روان، تاریخ خودآگاهی و جنبه های مختلف تاثیرگذاری خودآگاهی و ناخودآگاهی  در زندگی ماست.

درواقع تو این کتاب ما با نحوه تفکر و استدلال یونگ درباره روان آشنا میشیم.

کتاب  چهار فصل با عناوین زیر دارد :

  1. ماهیت و فعالیت روان،
  2. انسان در رابطه هایش،
  3. سرزمین ارزش ها و
  4. چیزهای غایی

همونطور که از عنوان فصل ها مشخصه،  تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی ما با مفهوم روان تنیدگی عمیقی دارن و اگه بخوایم با نقل  از خود کتاب بر این موضوع تاکید کنیم باید گفت

«روح ما، بازتاب جهان ماست»

این کتاب رو به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟

اگر دوست دارید با شیوه فکری یونگ آشنا بشید و چرایی روانشناسی تحلیلی رو درک کنید. این کتاب میتونه کمکتون کنه.

علاوه بر اون این کتاب میتونه شبیه به راهنمای آثار یونگ عمل کنه. به این شکل که اگه   به شکل پراکنده از یونگ چیزهایی میدونید یا از جاهای مختلف درباره تئوری های یونگ مطالبی خوندین، میتونید با مراجعه به این کتاب  اطلاعات قبلی رو به شکل منسجم تر به یاد نگه دارید و مهمتر اینکه استنباط های یونگ رو به شکل بنیادی تری یاد بگیرید.

این کتاب رو نشر جامی با ترجمه دکتر صدقیانی چاپ کرده که میشه گفت ترجمه قابل قبولیه.

کتاب روانشناسی و شرق:

این کتاب بخش دوم از جلد یازدهم مجموعه آثار یونگه و عنوان اصلیش هست « روانشناسی دین؛ شرق و غرب» که ترجمه فارسی کتاب که کار آقای صدقیانیه و نشر جامی هم چاپش کرده قسمت شرق کتاب رو شامل میشه.

این کتاب درمورد چیه؟

پروفسور یونگ به فرهنگ شرق علاقه زیادی داشت و طبق پژوهش های فراوونی که در این زمینه انجام داده بود، به این نتیجه رسیده یود که روانشناسی در شرق قدمت بالایی داره.
مفاهیمی مثل آی چینگ، یوگا، ذن بودیسیم، ماندلا و چیزهایی از این قبیل، همگی در راستای یک هدف هستند. خودشناسی
و نظر یونگ اینه که همین باعث شده تا نظام فکری شرق روانکاوانه تر از غرب باشه.
توی این کتاب یونگ به تحلیل این ادعا و عناصر موجود در آیبن و رسوم و کتب مهم عرفانی و دینی شرقی ها رو بررسی کرده و با روانشناسی موجود تطبیق داده.

به چه کسانی پیشنهادش میکنیم؟

مطالب این کتاب خیلی به آثار دیگه یونگ وابسته نیست به همین دلیل با هر میزان دانشی که از یونگ، روانشناسی تحلیلی و یا فرهنگ شرق دارید، میتونید سراغش برید و ازش استفاده کنید.

کتاب انسان و سمبولهایش:
این کتاب در مقایسه با بقیه آثار یونگ جایگاه ویژه تری داره.
از این جهت که اولا آخرین کتاب یونگه و این یعنی حاصل ۸۴ سال زندگی پربار و غنی این روانکاو بزرگه و دوم اینکه انگیزه یونگ از نوشتن این کتاب دیدن یک رویا بود.
البته فقط فصل اول تالیف خود یونگه و بقیه فصل ها توسط شاگردان پروفسور نوشته شدن

حالا موضوع کتاب چیه؟

همونطور که از عنوان مشخصه مفاهیم کتاب حول محور نمادها و کهن الگوهاست و از اونجایی که کهن الگوها بخش مهمی از نظریه یونگ رو به خودشون اختصاص میدن، میشه از این کتاب به عنوان درسنامه یونگ یاد کرد.
در هر فصل از منطری جداگونه به نمادهای موجود در جهان و نحوه اتصالی که بین روان ما و این نمادها وجود داره پرداخته شده بنابراین اطلاعات خوبی در زمینه های مختلفی مثل اساطیر، خواب، فردیت،شخصیت, تقدس و از همه مهمتر خودشناسی رو به مخاطب منتقل میکنه.

این کتاب رو به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟

قطعا برای آشنایی با روانشناسی تحلیلی و آرا اساسی یونگ این کتاب بهترین گزینه ست. چون تقریبا به تمام مفاهیم اصولی اشاره کرده و از طرفی هم میتونه دریچه ای برای آشنایی با مفاهیم اسطوره شناسی یا هنر های تجسمی باشه.
کتاب رو با ترجمه دکتر محمود سلطانیه از نشر جامی میتونید تهیه کنید.

کتاب روان شناسی ضمیرناخودآگاه:

این کتاب از اولین آثاریه که یونگ تالیف کرده و شامل ایده های ناپخته ی روانکاو جوانیه که تازه راهش رو از استاد بزرگش فروید جدا کرده‌. به همین دلیل یونگ مطالب این کتاب رو بعدها چندین بار ویرایش میکنه و محتوای کتاب رو بروز میکنه.

موضوع این کتاب چیه؟

بیراه نیست اگه بگیم این کتاب برای یونگ حکم کتاب «تفسیر خواب» برای فروید رو داره.
هر دو این کتاب ها نقطه آغاز معرفی جهانی و جنجال برانگیز این دو روانشناس شدن.
تو این کتاب یونگ با گفتن از هیستوری و موارد بالینی که تا فروید و دکتر بروئر ثبت شده بود درواقع حدس هایی که درباره وجود ناخودآگاه زده شده رو پیگیری میکنه و کم کم نظر خودش رو مطرح میکنه.

چون تو این کتاب برای توضیح مسئله ناخودآگاه از مفاهیمی مثل تمدن، اخلاقیات، سرکوب میل،رویا، عشق، غریزه و تعارض صحبت میکنه و چون از مثال های بالینی و واقعی استفاده شده، درک چیستی ناخودآگاه رو هم راحت تر کرده.

این کتاب رو به چه کسانی پیشنهاد میدیم؟

به کسانی که هنوز با واژه ناخودآگاه و محتویات ناخودآگاه روان ارتباط برقرار نکردن. قطعا مطالعه عمیق آثار یونگ و دیگر روانکاوان برجسته، نیازمند اینه که اول از مفهوم ناخودآگاه رو به خوبی بشناسیم.

کتاب رو محمدعلی امیری ترجمه کرده و انتشارات علمی و فرهنگی به چاپ رسونده.

کتاب ماهیت روان و انرژی آن:

این عنوان از سری آثاریه که تالیف خود یونگه. کتاب دو بخش داره که همبستگی زیادی باهم دارن و حول محور چیستی ماهیت روان هستن.

موضوع کتاب دقیقا چیه؟

تو بخش اول کتاب یونگ به بررسی دیدگاه های مادی میپردازه و از این صحبت میکنه که چطور میشه نظام روانی رو با استفاده از این دیدگاه ها شناخت.
در ادامه مفهوم لیبیدو رو معرفی میکنه و با کمک گرفتن از علم شیمی نحوه عملکردش رو توضیح میده.
نکته جالب این بخش اشارات جالبیه که یونگ به فرهنگ های مختلف مخصوصا قبایل بدوی داره و میگه لیبیدو یه مفهومیه که در همه زبان ها و فرهنگ ها با اسامی گوناگون وجود داشته.
در بخش دوم کتاب هم یونگ با بسط مفاهیم بخش اول، ارتباط مفهوم لیبیدو با ساختار روانی رو توضیخ میده و سعی میکنه اهمیت لیبیدو برای تکامل روانی رو تبیین کنه.

این کتاب رو به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟

باوجود اینکه مفاهیم کتاب پایه ای هستن، اما بهتره با داشتن پیش زمینه حداقلی از روانشناسی یونگ به سراغش برید چون متاسفانه ترجمه کتاب که آقای پرویز امیدوار انجام دادن و نشر بهجت به چاپ رسونده، چندان گویا نیست.

کتاب تاثیر سایه:

این کتاب سه بخش متفاوت دارد که هریک نویسنده ای مجزا دارد.

بخش اول که عنوانش «با خودمان، بادیگران و با دنیا آشتی کنیم» است، به قلم دبی فورد؛ نویسنده،مدرس و سخنران مشهور آمریکایی نوشته شده است. دراین بخش فورد بیشتر به تاثیر شناخت سایه در بهبود روابط میپردازد.اما در کنار آن از تولد سایه و دوگانگی ای که در شخصیت ما رقم میزند هم صحبت میکند.

بخش دوم «تنها نور میتواند تاریکی را دور کند» به قلم ماریان ویلیامسون، نویسنده آمریکایی نوشته شده و درباره تضاد جاری در زندگی است. ویلیامسون نقش سایه را در تعادل روانی بررسی میکند و با آوردن مثال های متنوع، نشان میدهد که چگونه سایه با معنویات مرتبط است که البته سوگیری هایی هم در این زمینه دارد.

بخش سوم را دیپاک چوپرا، نویسنده هندی تبار نوشته است. عنوان این قسمت «سایه» است و به شکل کلی دو مسئله مهم را بررسی میکند یکی واقعیت مفهوم سایه و دردسرهایی که میتواند بسازد و دیگری سایه جمعی و تاثیری که بر تقدیر ملت ها دارد. به نظر من بهتر بود که این عنوان بخش اول کتاب باشد چرا که به نسبت دو بخش قبلی مطالب ملموس تر و ابتدایی تر دارد.

اگر از مفهوم سایه اطلاعات بسیار کمی دارید و برای فهم دقیق تر به دنبال مثال های بیشتری هستید این کتاب مناسب شماست. درضمن در ابتدای کتاب هم آزمون تاثیر سایه به همراه تفسیر پاسخ آن قرار دارد. پاسخ به این سوالات میتواند تا حدودی مخاطب را برای درک مطالب پیش رو آماده کند.

خوشبختانه کتاب به فارسی ترجمه و توسط بنیاد فرهنگ زندگی به چاپ رسیده است.

کتاب اسرار سایه:

یکی از معروف ترین منابع مطالعه مفهوم سایه؛ «اسرار سایه» با عنوان فرعی «رمزگشایی از نیمه تاریک وجود،» نوشته رابرت بلای است.

رابرت بلای شاعر و نویسنده نروژی است. او بواسطه علاقه زیادی که به ادبیات کلاسیک ایرانی از جمله مثنوی معنوی، غزلیات حافظ و اشعار عطار داشت در نوشتن این کتاب هم، سایه را به کمک مفاهیم عرفانی توضیح میدهد.البته نمیتوان کتاب را عارفانه قلمداد کرد اما زبان شاعرانه بلای و نوع نگاه او موجب شده این اثر از دیگر منابع مبحث سایه متمایز شود.

حجم کتاب کمتر از پنجاه صفحه است و در یک نشست میتوان آن را مطالعه کرد اما پیشنهاد ما این است که با حوصله بیشتر و در بازه زمانی طولانی تری آن را بخوانید.

کتاب برای شروع مطالعه سایه گزینه مناسبی نیست . رابرت بلای از زوایای مختلفی مثل بازیابی سایه، مراحل فرافکنی، جست و جوی سایه به موضوع پرداخته به همین دلیل اگر الفبای این مبحث را ندانید شاید هنگام مطالعه سردرگم شوید.
در واقع میتوان کتاب را مجموعه ای از چند جستار کوتاه درباره سایه دانست که هرچند کلی گویی ویژگی مشترک آنهاست اما در عین حال خواندنی و آموزنده اند.

این کتاب توسط انتشارات بنیاد فرهنگ زندگی و با غبه چاپ رسیده و خوشبختانه جناب آقای فرشید قهرمانی موفق شده اند ترجمه خوبی ارائه دهند. از آنجایی که در متن کتاب اشعار بلای هم به چسم میخورند، ترجمه خوب کمک میکند تا خواننده فارسی زبان با نویسنده و نگاه او ارتباط بهتری برقرار کند.

کتاب سایه ات را مالک شو (رابرت الکس جانسون):

تمرکز اصلی این کتاب بر این است که چرا شناخت سایه ضرورت دارد. درواقع کتاب شروع خوبی برای مطالعه سایه محسوب نمیشود اما در عین حال چند نکته عمیق در ارتباط با سایه را بررسی و تحلیل میکند.

این اثر رابرت الکس جانسون دو فصل دارد. در فصل اول درباره نحوه بروز سایه و رفتار ما دربرابر سایه ها صحبت میکند. این بخش مشخص میکند که آیا میتوان به نحوی سایه را نادیده گرفت؟ و درغیر اینصورت چگونه میتوان از آن استقبال کرد و یا حتی به آن به عنوان فرصتی طلایی نگاه کرد.

بنابراین در فصل اول جانسون تلاش میکند تا مخاطب در پذیرش سایه به عنوان بخش جداناپذیر شخصیت توجیه شود و به اندازه کافی لزوم این کار را درک کند.

در فصل دوم کتاب در ادامه اثرات سایه بر وجوه مختلف زندگی، از تاثیر غیرقابل انکار بر روابط عاطفی صحبت میشود. این بخش مکمل بسیار خوبی برای کتاب دیگر رابرت الکس جانسون با عنوان « عشق رمانتیک است» در آن کتاب جانسون در مورد مفهوم آنیما و آنیموس و ایجاد علاقه بین زن و مرد صحبت میکند و روابط به اصطلاح رمانتیک را از منظر مفاهیم یونگی بررسی میکند.

در این بخش کتاب هم از سایه به عنوان اهرم فشار روابط یاد میشود. یعنی جانسون سایه را از عوامل مهم پایداری یا ناپایداری روابط میداند. اینکه سایه نه تنها در انتخاب فرد به عنوان شریک عاطفی اثرگذار است بلکه حتی به درازا کشیدن رابطه، تعارضات احتمالی، انتظارات متقابل و غیره را هم تحت الشعاع قرار میدهد.

پیشنهاد ما این است که در سیر مطالعاتی مفهوم سایه حتما این کتاب را هم قرار دهید. کتاب گرچه حجمی کمتر از صد صفحه دارد اما نطم خوبی به تصورات ذهنی شما خواهد داد.

کمترین -----> بیشترین

میانگین امتیاز: 4.4 / 5. تعداد نظرات: 11

اولین نفری باشید که امتیاز میدهید 🙂

1 دیدگاه

اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.

  • سلام من میخوام تمام کتاب های یونگ رو بخونم و هر چقدر گشتم نتونستم یه سیر مطالعاتی پله پله و نظام مند از کتاب هایی که ایشون تالیف کردن پیدا کنم ممنون میشم در این مورد کمکم کنید🌹

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://jungnegar.ir/?p=8801